Ostrý štrajk v dvoch hencovských firmách pokračuje

30.08.2010 Vranov nad Topľou

Hencovce 30. augusta (TASR) - Ostrý štrajk zamestnancov Kali Agro a SLO. VI v Hencovciach bojujúcich o vyššie mzdy pokračuje aj po uplynulom víkende.
Pre TASR to potvrdil člen predsedníctva Odborového zväzu (OZ) KOVO Jozef Balica. Dodal, že o ďalšom postupe štrajkujúcich môže rozhodnúť dnešné rokovanie odborárov a zástupcov obidvoch firiem, ktoré sa ma uskutočniť v Bratislave.
"Štrajk v Hencovciach dnes prebieha normálne, pokojne, štrajkové hliadky sú nepretržite, 24 hodín denne na svojich miestach, " uviedol Balica. Podľa jeho slov dnes podali odborári podnet na inšpektorát práce ohľadom protiprávneho stanovenia noriem práce v obidvoch hencovských spoločnostiach. "Zamestnávateľ argumentuje, že sa tu robí na polovičný či slabý výkon, že ženy pracujú nedostatočne. Nehovorí sa však o tom, že ani jedna norma v Hencovciach, a vyrába sa tu okolo 2000 artiklov, nebola určená v súlade so zákonom. To znamená, že sa normy neprerokovali so zástupcami zamestnancov a nikomu sa nevysvetlilo, na akom základe sa nakoniec stanovili, " konštatoval člen predsedníctva OZ KOVO.
Podľa jeho slov má tá istá pracovná operácia iné číselné vyjadrenie v Humennom, odkiaľ sa časť výroby presunula, a v Hencovciach. "Stanovili sa tu normy z Talianska, nikto nepríde na tvár miesta, aby to odsledoval, aby videl tie podmienky či jednotlivé výrobné zariadenia, " poznamenal. Podľa jeho slov sa musí otázka správneho nastavenia noriem v dohľadnom čase vyriešiť, aby bolo jasné, akou reálnou mierou môžu ženy vo výrobe v budúcnosti ovplyvniť variabilnú zložku svojich miezd s ohľadom na ich výkon.
Viac ako 300 zamestnancov spoločností Kali Agro, s. r. o. , a SLO. VI, s. r. o. , vstúpilo do ostrého štrajku 24. augusta. Odbory po niekoľkých predošlých neúspešných rokovaniach, kedy požadovali 2-% nárast platov a zavedenie vyplácania variabilných zložiek mzdy, vo svojich požiadavkách pritvrdili. Požadujú celoplošné navýšenie miezd o 50 eur mesačne.
Zamestnanci vstúpili do štrajkovej pohotovosti ešte 7. júla tohto roka. Ich nespokojnosť súvisela predovšetkým s platmi na úrovni 320 eur v hrubom vyjadrení. Požadovanú zmenu miezd však nepriniesli viaceré rokovania odborov a zamestnávateľa ani za prítomnosti sprostredkovateľa určeného Ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny SR.
Kali Agro a SLO. VI majú talianskeho vlastníka a zaoberajú sa textilnou výrobou. Rovnako vlastní aj ďalšiu prevádzku v Humennom, odkiaľ na jeseň minulého roka prešlo okolo 60 zamestnancov do hencovských prevádzok.
 

Vyberte región